Jak vznikalo The Documentary

qu4oilsk

The Documentary slaví deset let. Nečekal bych, že tohle někdy budu psát, ale je to tak. Game se po dekádě v rapu stále drží, ale jeho první album je stálo to, které všichni uctívají a přejí si, aby každé další bylo podobné. I proto Game plánuje druhý díl, který (překvapivě) na den výročí nevyšel, ale dočkat bysme se měli později. Zatím si můžete znovu přečíst speciál, který dal před čtyřmi roky dohromady magazín Complex. Informace v něm pochází od lidí, kteří se na vzniku alba podíleli. Zákulisní informace poskytli jednotliví producenti a hosté, ale taky lidé, kteří nejdou vidět – A&Rs. Protože v době nahrávání alba se Game v průmyslu zrovna moc neorientoval. Většinou je u každého tracku více zdrojů a je zajímavé sledovat, jak každý z nich říká úplný opak. Čemu budete věřit si musíte vybrat sami, ale na Gameovu paměť bych moc nevsázel.

Co bylo před albem

Angelo Sanders (A&R pro Aftermath): “Game byl dítě, který někdo nechal před dveřmi kostela. Byl tak dobrý, že ho všichni chtěli mít pro sebe. Kolem toho projektu se motalo tolik lidí, ale nakonec to vyšlo na mě. A bylo to složitý, protože byl mladý, zapálený a my jsme to z něj museli dostat. To jsem měl za úkol já. Musel se zlepšit po technické stránce, ale pamatuju si, že ten zápal měl v sobě, už když přišel. Myslím, že k nám přišel koncem roku 2003 a já jsem se zapojil asi v létě 2004.

Já jsem z Gamea dostal zpátky jeho původní energii. Ze začátku se snažil vytvořit song pro Dreho, do beatu, který by se líbil jemu. Něco, co by ho potěšilo a to se snažilo dělat hodně lidí u Aftermath. Chtěli, aby byl Dre spokojený, že zapomněli na to, proč u nás měli smlouvu. A to samý to bylo s Gamem. Řekl jsem mu: „Když jsi přišel první den, tak všichni kurva milovali to, cos jim ukázal. Takže teď tě k tomu musím dostat zpátky.“ Tehdy jsem začal shánět všechny Kanye Westy, Just Blaze. V podstatě jsem na album dostal všechny producenty, kteří nebyli u Aftermath. Řekl jsem jim, že oni jsou ti, kteří z Gamea dokážou dostat tu energii.”

Mike Lynn (A&R pro Aftermath): “Byl jsem s Drem u začátku Aftermath. Známe se spolu už od dob N.W.A. Já jsem k labelu dostal Gamea. Společný známý mi dal jeho demo a pak se domluvila schůzka, kde jsem byl já, Game, Dre a D Mack. Já a Dre jsme se s ním seznámili zároveň. Viděl jsem v něm hvězdu. Game byl vždycky úžasný MC, ale my jsme z něj museli udělat songmakera, ukázat mu, jak psát songy, které se dostanou dál, než jen na jeho blok. Tohle Game jako profesionál dělal poprvé. Nikdy předtím se s jeho hlasem nepracovalo. Když byl Game poprvé ve studiu, tak jsme měli takovou malou hádku, protože jsem nechtěl, aby všechny jeho vokály byly zdvojený, jak to dělal Pac. To byly začátky. Byl jsem s ním ve studiu, když dokončoval třetí nebo čtvrtý song a ptám se: „Proč to máš všechno zdvojený?“ a on mi řekl, že tehdy zní nejlíp a já mu říkám: „Nezní. Máš velkej hlas, ty tohle nepotřebuješ.“ Nebyl zvyklý na svůj obyčejný hlas, protože ho předtím takhle neslyšel. Musel jsem jej naučit, jak být spokojený s vlastním hlasem, aniž by ho musel zdvojovat. Spousta lidí to dělá, protože si myslí, že tak je to lepší. Ale 2Pac je jeden z těch mála, kterým to sedělo. ”

Sha Money XL: “Když jsme pracovali na Get Rich Or Die Tryin‘, tak Game se ve studiu s Drem jenom poflakoval. Potom mi Mike Lynn přestavil toho kluka z Comptonu, co rapoval. Tehdy byl o dost mladší. Skromný týpek, který chtěl prorazit v rapu. Poslechnul jsem si ho a řekl jsem Fiftymu, že na něm něco je. Fif jej začal poslouchat a líbilo se mu to. Říkal, že on by mohl být ten ne*r ze západu, kterého jsme hledali. Potom to Fiftymu začal tlačit Jimmy Iovine, Fif to přijal a následně jsme v týmu měli novýho týpka. A pak Fifty pomohl Dremu dát všechno dohromady a dokončit to.”

Intro

Westside Story

Dreams

Hate It or Love it

Higher

How We Do

Don’t Need Your Love

Church for Thugs

Put You on the Game

Start from Scratch

The Documentary

Runnin‘

No More Fun and Games

We Ain’t

Where I’m From

Special

Don’t Worry

Like Father, Like Son

Dopad alba

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *