The Documentary 2 a 2.5 se zapsalo do dějin

TheGame_Press2-1940x1454

Naposledy jsem psal, že vydáním The Documentary 2.5 přišel Game o šňůru prvních míst v žebříčku prodejů. Sice je to škoda, ale vydáním dvou alb po sobě se postaral o něco, co se zatím podařilo jenom jemu.

Každé album se totiž dostalo do horní pětky dvou žebříčků prodeje alb (Billboard Top Current Albums chart a Top Album Sales) a je to poprvé, co tohle nějaký interpret dokázal se dvěma deskami v rozptylu jednoho týdne. Tímto gratuluju tomu, kdo s tímto nápadem přišel.

A jak ukázal rozhovor na webu Forbes.com, je jím Gameův manažer Cash „Wack 100“ Jones. Důvod pro dva disky je jasný – spousta materiálu. Ale vydání na dvě části mělo i psychologické důvody. Podle Jonese lidé jsou ochotnější dát dvakrát 12 dolarů než jednou 25. Samozřejmě to mělo i marketingové dopady, protože tímto roztáhnete první dva týdny prodeje o dalších sedm, možná i čtrnáct dní. A jaká jsou po třetím týdnu prodejní čísla? The Documentary 2 to dotáhlo na 118 tisíc (141 včetně streamů) a 2.5 zaostává s 56 tisíci (66 tisíc). Dohromady to zatím dělá hezkých 174 tisíc (207 tisíc) a po sečtení má Game na kontě desáté nejprodávanější hip-hopové album roku 2015.

Ale jak Jones dodává, před vydáním to tak růžově nevypadalo. Label eOne totiž jeho rozhodnutí nevěřil a Jones musel vyhrožovat neodevzdáním masterů. A po vydání byly zase problémy s vystavovaním CD v obchodech. Na policích chyběly, ale ve skladu jich měli plno a nedoplňováním kusů na prodej zbytečně přicházel o zisk.

Bude mít šanci jej získat zpět. Padlo totiž i několik slov i chystané „signature edition“, která bude obsahovat oba disky v jednom balení. Ale to není vše. Přibalen bude ještě třetí disk. A co na něm najdete? Bonus El Chapo, který je zatím jen na iTunes verzi, nepoužité promo songy (Ryda, The Soundtrack, Money on the Floor) a dvě novinky s produkcí od Cool & Dre. Ty vznikly v počáteční fázi produkce alba, v Miami, ještě předtím, než Game změnil směr, kterým se chtěl vydat a vrátil se do Los Angeles. Na jednom ze songů bude Trey Songz, takže asi jde o song, který jste mohli zaslechnout v dokumentu The Making of The Documentary 2. Všechno má dostat nový obal a booklet, o který se postaral Jonathan Mannion, a najdeme v něm spoustu fotografií, mapujících přechod od prvního The Documentary po současnost. A kdy že tahle edice vyjde? Prý na Black Friday a ten letos připadá na 27. listopadu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *